Foto-DRC-005

Interview met DRC-voorzitter Onno Swart

DRC bloeit als nooit tevoren. Steeds meer kinderen weten hun weg te vinden naar de velden aan de Durgerdammerdijk. Maar ook het vrouwenvoetbal neemt een vlucht en met de plannen voor een kunstgrasveld werd het hoog tijd om eens een praatje te maken met het bestuur over de ambities. Onsdurgerdam sprak de voorzitter: Onno Swart.

Hoeveel teams hebben jullie op dit moment rondlopen op de club?

We hebben 4 mannen seniorenteams, twee 35+ damesteams, 19 jeugdteams en twee zaalteams. Ook hebben we nog wat hele jonge kinderen die bij de mini’s voetballen.

Afgelopen vrijdag 21 augustus was er een ledenvergadering bij DRC, wat hebben jullie de leden daar verteld?

Dat het goed gaat: we groeien. We zien vooral een ledentoename door mond-op-mond reclame. Onze leden komen uiteraard uit Durgerdam, maar ook uit de andere dorpen in Landelijk Noord, van IJburg, uit Noord en de Oostelijke Eilanden. We hebben nu ruim 400 leden. Dat is flink meer dan we bijvoorbeeld hadden in het seizoen 2001/2002. Toen hadden we 80 leden. Maar het is vooral het afgelopen jaar heel hard gegaan. In januari 2014 stond de teller nog op 250 en nu dus meer dan 400. De groei zit vooral in een toenemende jeugdafdeling. Maar we zien ook dat de interesse bij meisjes en dames om te gaan voetballen groot is. Meer leden betekent ook meer inkomsten en dat is fijn. We staan er financieel gezond voor. Ik denk dat de club vooral populair is omdat elk team bij ons alle aandacht krijgt die het verdient. We vragen daarnaast ook een actieve deelname van de leden en ouders: elk team moet een leider, coach en trainer aandragen. Meer voetballers op de velden betekent alleen wel dat de velden ook meer belast worden.

Wat zijn de speerpunten voor de komende jaren?

Speerpunten zijn een gezonde club qua cultuur en verenigingssfeer, financiën en we zouden ook wel een gezondere kantine willen. We willen graag dat de kwaliteit van de trainingen omhoog gaat, zodat de kwaliteit van spelers ook stijgt. Dit doen we bijvoorbeeld door trainers een cursus aan te bieden bij de KNVB.

Ook streven we naar een betere aansluiting tussen onze jeugd- en seniorenafdeling. Nu zit daar een gat, want we hebben weinig teams vanaf de C-junioren.

We willen ook gaan werken aan een nieuwe site. We hebben al wel een hele mooie DRC app.

Op onze site onsdurgerdam.nl is van alles te lezen over het kunstgrasveld dat er gaat komen, waarom willen jullie dat graag aanleggen?

Meer spelers betekent ook meer belasting en de huidige velden kunnen het gewoonweg niet meer aan. Veld 2 is verouderd: het ligt er als sinds 1974 en is verzakt. De gemeente gaat het volgend jaar renoveren. Veld 1 wordt dus een kunstgrasveld. Op die manier kunnen we er meer trainingen op aanbieden, maar ook wedstrijden en toernooien. En dan kan het bijvoorbeeld ook zonder problemen gebruikt worden door de activiteitenclub De Overhaal. Misschien zijn sportkampen in de schoolvakanties zelfs haalbaar. Nu zijn de velden enkele maanden per jaar niet bespeelbaar omdat er nieuw gras wordt gezaaid. Het klinkt wellicht niet zo idyllisch als een ouderwets grasveld, maar het is erg handig en de kwaliteit is tegenwoordig ook zo dat het prettig is om op de spelen. Sterker nog, het is minder blessuregevoelig omdat het veel vlakker is. Maar bovenal kunnen we er meer en altijd op trainen, weer of geen weer.

Het is jullie ambitie de club te professionaliseren, wordt het complex ook groter of blijft het knusse karakter voorop staan?

Onze slogan is niet voor niets “Voetbal zoals het vroeger was”. We willen een gezellige club blijven. Het complex zelf willen we niet verder uitbreiden, we houden het bij twee velden. Maar ondanks de groei van leden: gezelligheid, authenticiteit en toegankelijkheid blijven bij ons voorop staan. We willen een club zijn waar iedereen welkom is.

Meer leden betekent ook meer drukte. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Ja, het is soms flink druk. Gelukkig kunnen we met instemming van de gemeente de gravelbaan gebruiken als extra parkeerplaats als we erg vol zijn. Vergeet niet dat er niet alleen – en dat is eigenlijk wel de bestemming- mensen parkeren die voor DRC komen. Afgelopen weekend was het bijvoorbeeld ook druk met zeilers, bezoekers aan Sail en de horeca en was er een feest in de kerk. Verder zijn er veel dorpsbewoners die er hun tweede auto parkeren.

We hebben één keer per jaar overleg met het stadsdeel. We overwegen dan voor te stellen om op het hoogtepunt van de drukte, zaterdagochtend, eenrichtingsverkeer in te invoeren voor auto’s die van de club naar huis rijden. Wellicht is dat een goede oplossing voor een betere doorstroming. Gelukkig is de piek vaak maar kort.

Hoe staat het met de vrijwilligers op de club,

Daar heb je er nooit genoeg van. Van mensen die willen helpen bij onderhoudsklussen aan het pand tot de bezetting van de kantine. Ik zou zeggen, meld je aan!

Als mensen vragen en opmerkingen hebben, bij wie kunnen ze dan het beste terecht?

Bij het bestuur. Ons mailadres is secretariaat@drc.nl. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon langsgaan bij één van de leden van de driekoppige leiding: Marianne (DDD 165), Alex (DDD 153) of mijzelf: Onno (DDD 88).